Blog - 11 maja, 2023

Svila – dragocen čudež preobrazbe

Cesta svile, imenovana tudi Svilna pot je starodavna trgovska pot, ki je Kitajsko povezovala z Zahodom. Po tej poti se je prevažalo blago in ideje med dvema velikima civilizacijama, med Rimom in Kitajsko. Svila je šla proti zahodu medtem, ko so volna, zlato in srebro šle proti vzhodu. Kitajska je preko svilene poti prejela tudi krščanstvo in budizem (iz Indije).

V devetnajstem stoletju se je na Svilno pot podala nova vrsta popotnikov: arheologi in geografi, navdušeni raziskovalci, ki so iskali pustolovščino. Prihajali so iz Francije, Anglije, Nemčije, Rusije in Japonske z namenom, da bi raziskali starodavna najdišča ob Svilni cesti, kar je vodilo do številnih arheoloških odkritij, številnih akademskih študij in do ponovnega zanimanja za zgodovino te poti.

Danes še vedno stoji veliko zgodovinskih zgradb in spomenikov, ki označujejo potek Svilne poti skozi karavane, pristanišča in mesta. Dolgoletna in trajna zapuščina te izjemne trgovske poti se odraža v številnih, vendar med seboj povezanih kulturah, jezikih, običajih in religijah, ki so se skozi tisočletje razvijale. Prehod trgovcev in popotnikov različnih narodnosti ni imel samo trgovinske izmenjave, temveč tudi stalen in širok proces kulturne interakcije. Svilne ceste so razvijali in tako so postale gonilna sila pri oblikovanju raznolikih družb po Evraziji in širše.

Svila že od nekdaj velja za eleganten in dragocen material, ki izraža sofisticiranost in eleganco. Je hipoalergen material in dobro regulira toploto.

Že stoletja poznana kot eden najprestižnejših materialov. Njene niti so prožne, slovijo po svojem lesku, prijetnem občutku na dotik in imajo najboljše mehanske lastnosti med naravnimi materiali. Poleg svoje elegance ima še mnogo drugih pozitivnih lastnostih. Ena vidnejših je tudi izjemno blagodejen učinek na kožo.

Svila se od ostalih materialov razlikuje po luknjičasti strukturi vlaken, ki omogočajo boljšo zračnost in sposobnost uravnavanja temperature, zato vas svila greje, ko je hladno in hladi, ko je vroče.

Svila  je najčistejši naravni material, obdelan na popolnoma naraven način.

Nastala je s preobrazbo.

Jajčeca sviloprejke se izležejo v gosenice, ki se prehranjujejo z listi bele murve, dokler ne dosežejo faze bube. Ko se to zgodi, ta gosenica iz predilnih žlez izloča beljakovino fibroin, ki se na zraku strdi in nastane surova svila. Iz le-te izdela kokon, v katerega se zabubi med preobrazbo v nočnega metulja. (Naraven način pridobivanja se imenuje »Ahimsa« in je prijazen do žuželk, saj je za njih brez posledic.)

Svila tako predstavlja varnost in zaščito.

Svilene niti so se v medicini že dolgo nazaj uporabljale za šivanje in celjenje ran

Svilo poznamo kot unikaten tekstil, katerega korenine segajo več kot 5000 let v preteklost. Zaseda pomembno mesto v zgodovini. Nekoč je veljala, podobno kot zlato, za simbol bogastva in po njej so celo imenovali trgovsko pot med vzhodom in zahodom. Njene edinstvene mehanske lastnosti, sijaj in njen nežen občutek na koži, so pripeljale v razvoj tekstilne industrije, razširjene dandanes po celem svetu. Svila na ženski ustvarja gracioznost in je simbol preobrazbe, zato vas bo podprla bi spremembah, ki jih želite doseči. Ovijte si jo okrog vratu in podprla vas bo pri komuniciranju resnice in vaš glas bo slišan. Predstavlja osvoboditev in novo rojstvo. Osvobodite se okov, spregovorite in postanite oseba, ki ste vedno želeli biti.

 

Viri:
Pridobljeno iz:

https://www.izimanija.si/svilna-pot/?v=ce774d9cab3a,
http://sewingideas.eu/the-fabric-that-symbolizes-luxury-silk, https://znc.si/blog/svila-kot-material-v-regenerativni-medicini/,
https://www.rtvslo.si/znanost-in-tehnologija/pajkova-svila-v-biomedicini-celjenje-ran-regeneracija-zil-rast-zivcev/344089