Blog - 2 maja, 2023

Zdravilna moč zvoka

Vsako bitje, tudi človek, je glasbeni inštrument, ki niha v razponu kozmičnih vibracij. Z uporabo zvokov, glasbe in lastnega glasu lahko uravnovešamo sebe in druge. To uravnovešanje je zdravljenje. O tem učijo starodavne tradicije.

Nepalski menihi – obred Tigi

Kako lahko zdravilno uporabimo zvok? Odkrivamo lastni naravni glas, usmerjeno intoniramo samoglasnike, zdravilno mrmramo in pojemo, zdravimo z zvoki in kristali, uporabimo tibetanska in druga glasbila za uglaševanje telesa in duha, skupinsko zdravimo s svetim zvokom, uporabljamo mantre in molitve za dviganje zavesti, magično pripovedujemo zgodbe, ustvarjamo in uporabljamo magično poezijo.

Zvočna nega s Tibetanskimi pojočimi posodami je prastara oblika regeneracije. Prve zametke posod, ki so narejene iz mešanice kovin, so začeli uporabljati že pred 6000 leti na Daljnem vzhodu. Tibetanske pojoče sklede so skrivnosten zvočni pojav, ki so ga prvi odkrili “duhovni turisti” v Himalaji, po kitajski invaziji na Tibet, pa se je pojavil tudi v Evropi in ZDA.

Zvok tibetanskih posod in gonga harmonizira in omogoča globoko sproščanje tako leve in kot desne možganske polovice. Pospešuje odplavljanje napetosti iz vseh ravni in odplavljanje strupov iz telesa. Čustva so po zvočni negi umirjena in um jasnejši, vibracije zvoka pa učinkujejo v telesu še dolgo zatem, ko so bile posode na njem igrane.

Po zvočni negi smo ponovno uglašeni. Posoda poje ”ommmmm”, ki oživlja osnovne zapise v DNK in aktivira naše zapise, ki jih do sedaj nismo zaznali oziroma smo jih potlačili. Tibetanska pojoča posoda je eno najmočnejših glasbil za zdravljenje z zvokom in vibracijo. Pojoča posoda se imenuje zato, ker njen eksotični zven lebdi še dolgo potem, ko nanjo zaigramo.

Igranje na sklede iz sedmih kovin

Zakaj so tibetanske posode tako posebne?

Tibetanske posode so kovane iz zlitin, ki običajno vsebujejo od pet do sedem plemenitih kovin, ki jih povezujemo tudi s planeti naše galaksije: svinec (Saturn), kositer (Jupiter), železo (Mars), baker (Venera), živo srebro (Merkur), srebro (Luna) in zlato (Sonce). Velikost in razmerja med kovinami vplivajo na ton, vibracijo in kakovost zvoka, ki jo posoda proizvaja. Posode se razlikujejo tudi po obliki in videzu, saj z njimi opravljamo zvočno masažo na različne načine in z različnimi pripomočki. Najpogosteje se uporablja ”udarjalke” ali palice iz mehkega lesa, s katerimi drsimo po oboku. Poleg tibetanskih skled obstajajo še nepalske, japonske in bengalske ter kristalne sklede, izdelane iz stekla.

Kako zvok posod vpliva na naše telo?

Zvok je nedvomno eden od najmočnejših medijev, saj lahko preobrazi človeški duh v različna stanja zavesti.

Poleg njihove tradicionalne uporabe za meditacijo se tibetanske pojoče sklede uporabljajo za globoko sprostitev in regeneracijo mišic, zmanjševaje telesne bolečine v sklepih, mišicah, pri išiasu, v prebavilih, pri glavobolu in migreni, poškodovani hrbtenici, bolečini v ramenih, slabi prekrvavitvi, lajšanju napetosti in blokad, izboljšanje pretoka energije, odpravljanje toksinov iz telesa. Kadar se sproščamo ob zvokih tibetanskih skled in gonga, se poveča koncentracija in lajšajo se čustvene napetosti ter blokade. Zvok lahko s svojo vibracijo odpravlja duševne ali čustvene bolečine (nizko samospoštovanje, skrbi, strah, jezo, tesnobo, depresijo, nespečnost). Pojoče posode in njihove edinstvene tone uporabljamo za normalizacijo krvnega tlaka, zoper astme, za obnovitev delovanja nadledvične žleze, za odpiranje in uravnovešanje telesnih meridianov ter izboljšanje sinaptičnih odzivov v možganih. Pomagajo pa tudi pri otrocih s hiperaktivnimi motnjami in stimulirajo imunski sistem.

Zvoki lahko vplivajo celovito na vsa tri človeška področja; fizično, duševno in duhovno.

Fizični vpliv vibracij zvoka na telo:

 1. Globoka sprostitev in regeneracija mišic.
 2. Zmanjševaje telesne bolečine, v sklepih, mišicah, pri išiasu, prebavilih, glavobolih, migrenah.
 3. Poškodovana hrbtenica, bolečine v ramenih, slaba cirkulacija krvi.
 4. Krepi se prebava.
 5. Povečano usklajeno delovanje atomov, molekul, celic, tkiv in organov.
 6. Izboljša se pretok energije.
 7. Odpravljanje toksinov iz telesa.
 8. Izboljša se imunski sistem.

Duševni ali čustveni vpliv vibracij zvoka na telo:

 1. Sprostitev uma, lajšajo se mentalne/čustvene napetosti in blokade.
 2. Poveča se koncentracija.
 3. Aktivirajo in sprostijo se notranji občutki.
 4. Poveča se energija in moč v vsakdanjem življenju.
 5. Odpravi se duševna ali čustvena bolečina.
 6. Poveča se samozavest, ustvarjalni in produktivni potencial.

Duhovni vpliv vibracij zvoka na telo:

 1. Omogoča pozitiven občutek do sebe.
 2. Večje ravnotežje in harmonija v vašem življenju.
 3. Izkušnje blaženosti.
 4. Čiščenje čaker (energetskih centrov in nadijev – astralnih kanalov).
 5. Vnos višje frekvence v svojo bit, ki povečuje vašo energijo in vibracijsko raven.
 6. So vrata za bolj intenzivno in višjo vibracijo ljubezni.
 7. Kljub mnogim pozitivnim učinkom, zvoki tibetanskih skled in gonga niso nadomestilo za klasično metodo zdravljenja in je tako, kot pri gongu, le orodje, kjer sprožimo duhovno inteligenco. Znanstvene meritve so dokazale, da posode proizvajajo posebne valove.

Znanstvene meritve elektromagnetnih možganskih valov so sicer dokazale obstoj jasno prepoznavnih valov, ki so povezani z različnimi stanji zavesti. Znano je, da možgani v normalnem stanju, torej v vsakdanji zavesti, proizvajajo valove beta. Valovi alfa so prisotni v stanju meditacije in mirne zavesti. Valovi theta so značilni za stanje dremeža, valovi delta pa se sprožijo samo v globokem snu. Ko so snemali valove, ki jih ustvarjajo pojoče sklede, so odkrili vzorce valovanja, enake valovom alfa, ki jih proizvajajo možgani, to pa predrami občutek globoke sprostitve.

Gong kot instrument z najmočnejšo energijo

Zvočna terapija je ena zelo hitrih, učinkovitih načinov, kako povrniti harmonijo in sprostitev. Vsaka glasba je lahko terapevtska, vendar je gong instrument z najmočnejšo energijo. Zvok se že tisočletja uporablja kot orodje za prebujanje globokih stanj zavesti, za širjenje zavesti in odpravljanje energetskega neravnovesja. Starodavna kitajska terapija s pomočjo vibrirajočih zvokov gonga je v zadnjem času dostopna tudi pri nas.

Zvok gonga vibrira z energetskimi linijami telesa in jih uravnoteži. Sprošča se kundalini energija (speča energija v korenski čakri) in se vzpenja po osrednje energetskem kanalu vzdolž hrbtenice, kar lahko občutimo kot lahkotno ščemenje v mišicah ali kot rahlo neugodje, če vzdolž energetskih linij obstajajo blokade. Terapija z gongom ugodno deluje tudi pri gluhih osebah in osebah s poškodovanim sluhom. Četudi ne slišijo zvokov, občutijo njihove vibracije.

Gong

Vsem starim tradicijam misterijev je bilo skupno, da so poznale moč jezika in govorjene besede. Mnogi še zmeraj verjamejo, da s poznavanjem pravega imena nekega bitja nad njim pridobimo določeno moč.

Stari učitelji so vedeli, da posamezne besede privlačijo blagoslove, dajejo moč, premagujejo bolezni ter vlivajo pogum, moč in tolažbo.

Eden velikih učiteljev je bil na primer Pitagora, o čigar učnih metodah obstajajo številne zgodbe. Nosil je maske, da bi na njegove učence učinkovale same besede, ne pa izrazi na njegovem obrazu. Vsak je moral sam za sebe poiskati in doumeti simboliko jezika.

Govorjen jezik ima moč

Ljudje smo večdimenzionalna bitja in naše besede to nujno odsevajo. Vsa energija sledi misli. Kadar misli glasovno izrazimo, dobi ta energija močno spodbudo za materializacijo. Če si govorimo, da smo nerodni ali neustvarjalni, nas kmalu obdajo okoliščine, ki nam to dokažejo. Govorimo si »Kako sem bedast/a!« ali »To je neverjetno!« in se potem sprašujemo, zakaj nam v življenju ne gre od rok. Sami sebe mentalno in verbalno omalovažujemo, potem pa se razburjamo, ker živimo zmedeno in neuspešno.

Preteklosti ne moremo spremeniti, prihodnost pa oblikujemo s sedanjimi mislimi in besedami. Kadar od sebe širimo besede, povezane z našimi mislimi, pozitivnimi ali negativnimi, se ta mentalna energijska matrika materializira v našem fizičnem življenju.

Zvok, ki ga človek ustvarja, odraža njegovo splošno stanje in kvaliteto življenja. Zato se mnogi psihiki in jasnovidci, kadar želijo dobiti vpogled v neko osebo, naravnajo na njen glas. Če pravilno prisluhnemo glasu, lahko v njem prepoznamo človekov značaj.

Jezik našega glasu razodeva našo osebnost. Ljudje, ki so bodisi zelo zgovorni ali pa zelo redkobesedni, imajo običajno težave z astralnim telesom, zaradi čustvenega neravnovesja. Medel, dolgočasen glas lahko kaže na izčrpanost ali pomanjkanje energije in vitalnosti. Višji glasovi na splošno izražajo mentalno usmerjenost, medtem ko nizki zvoki razkrivajo bolj fizična nagnjenja. Nosni ali neenakomerni zvoki ponavadi kažejo na blokado ali neravnovesje v čakrah, največkrat v grlni čakri ali čakri solarnega pleksusa. Neuglašeni zvoki odkrivajo neravnovesje v čakrah, ker oseba ne vidi oziroma ne sprejema določenih težavnih vidikov v svojem življenju. To so seveda posplošitve in jih moramo upoštevati glede na naravno višino posameznikovega glasu.

Glas ima izjemno sposobnost kot zdravilni inštrument. Pitagora je poznal veliko terapevtsko moč človeškega govora in je bolezni zdravil z branjem poezije. Učence je učil, da lahko z izvežbanim, pravilno moduliranim glasom ter z izbranimi besedami in prijetnim metrumom povrnemo ravnovesje telesu in duši.

ZDRAVILNI SAMOGLASNIŠKI ZVOKI

samoglasnik     /   telesni del, ki se odpre ob intoniranju

U    /   medenica, kolki, noge, stopala; spodnji del telesa nasploh

O     / od solarnega pleksusa do dimelj

A     /   prsni koš, srce in telo kot celota

I      / grlo, zgornji del prsnega koža

E     /   zadnji del lobanje in votlina v glavi

Če s pomočjo misli in domišljije célo telo preplavimo s samoglasniškimi zvoki, ga celostno uravnovesimo in oživimo. Samoglasniške zvoke lahko namesto glasbe uporabljamo za uravnovešanje in stimuliranje čaker.

Zaključim lahko, da je zvok zagotovo zdravilen, pa naj bo to lepa beseda ali zven tibetanske posode. Vse kar je treba narediti je, da to dejstvo. uzavestimo in se uglasimo.

Viri:

Ted Andrews (2004), Kako zdravimo z barvami, Ljubljana, Ara.

https://www.hoteli-bernardin.si/si/blog/wellness/2334-Kako-tibetanske-pojoce-posode-vplivajo-na-nase-telo