Blog - 1 marca, 2023

Sakralna čakra – prostor ženske energije

Sakralna čakra je prostor, kjer hranite svojo žensko energijo v telesu.

Kadar koli se “lotite” čaker, se pravi jih uglašujete, aktivirate, trenirate, je pomembno, da začnete na začetku, pri korenski čakri, saj je močan steber ali osnova vsem ostalim čakram.

Če pogledamo primer drevesa:

Korenine drevesa so korenska čakra, veje, ki segajo proti soncu in se nežno zbiljejo v vetru, pa sakralna čakra. Če so korenine plitke, bo prvi vihar drevo podrl, zato je pomembno, da so globoke in močne, stabilne in varne. Če so pa veje redke in kratke, potem drevo ne bi moglo absorbirati svetlobe, ki jo potrebuje, da preživi in cveti.

Tako je ravnovesje med korensko in sakralno čakro nujno.

V sakralni čakri hranimo vse svoje izkušnje, čustva, travme (vseh življenj), cikle.

Meditacija v lotus poziciji.

Je pa sakralna čakra tudi center naše kreativnosti. Lahko je kreiranje življenja (otrok) ali pa rojstvo idej, rojstvo nove knjige ali rojstvo posla. S tem, ko kreiramo, prinašamo del sebe v ospredje in ta del sebe delimo s svetom. Kreativnost ni vezana na umetnost kot takšno, lahko ste kreativni pri organiziranju rojstnega dne svojega otroka ali pri novi dekoraciji doma.

Energije sakralne čakre so: navdih, kreativnost, strast, senzualnost, pretočnost, prilagodljivost, seksualnost, ženska moč.

Uporabljamo jo pri: rigidnosti, depresiji, čustveni praznosti, nepovezanosti, za reševanje problemov, če se počutimo, da smo se zataknili ali smo blokirani, da vzpodbudimo kreativnost, se povežemo z žensko močjo in da »prižgemo« seksualnost.

Na fizični ravni je povezana z reproduktivnimi organi, mehurjem in ledvicami. Z njo je povezan element vode; fluidnosti in fleksibilnost.

Sakralna energija pomaga pri spuščanju preteklosti, odnosov, navezanosti, pri sprejemanju sprememb in pri transformaciji življenja.

Barva sakralne energije je oranžna, saj vzpodbuja kreativnost in užitek. Oranžna barva simbolizira dvig zavesti, tako kot sončni vzhod, kvalitete, ki jih razkriva pa so veselje, zaupanje, samozavest in uravnovešena energija.

Sakralna čakra omogoča, da oblikujemo svoje želje, strasti. Kot točka strasti sakralna čakra zbuja moč kreacije. To omogoča, da da odkrivamo svojo moč izbire in ustvarjamo intimna razmerja. Ima aktivno vlogo v naši seksualnostjo in izražanju čustvenih potreb in želja.

Pogoste bolezni povezane neuglašeno sakralno čakro: kronične bolečine v hrbtu, artritis, težave z genitalijami ali seksom, težave s kolki, anemija, težave s sklepi, nizka energija, težave z vranico in ledvicami, težave predmenstrulanimi sindromi.

Znaki, če je sakralna čakra preveč aktivna: ekstremne spremembe počutja, občutek prenasičenosti, močna občutljivost, nezadovoljstvo z življenjem, ki lahko preide v odvisnosti.

Znaki, da je čakra premalo aktivna: občutek izgube kontrole, negotovost, nesposobnost soočiti se s spremembami, odvisnost od drugi, psihološko neravnovesje, nepovezanost s samim seboj; strah pred užitkom, zmanjšana kreativnost, izčrpanost, pomanjkanje želja, negotovost, nizek libido, nepovezanost s seboj.

Kako zdravimo oz. aktiviramo ali uglasimo sakralno čakro?

1.Povežite se z vodo.

Pripravite si kopel, pojdite plavat ali pa samo namočite noge v vodo. Pojdite v bližino morja, jezer ali rek.

2. Bodite kreativni.

Plešite, pišite, rišite, barvajte, sestavljajte.

3. Joga.

Izvajajte poze za odpiranje bokov. Metulj, boginja, kobra. Ali pa sedite s prekrižanimi nogami in rokami na kolenih ter izvajajte kroženje telesa 5 do 6-krat v eno in drugo smer.

4. Meditacija.

Sedite, tako da imate vzravnano hrbtenice. Sprostite um in globoko dihajte. Roke položite na sakralno čakro (3-4 prste pod popkom) in si predstavljajte vrtečo se oranžno kroglo ali vizualizirajte lotusov cvet, ki se odpira, ki ima korenine globoko v zemlji in oranžno svetlobo, ki se dviga od korenin preko vseh čaker do vrha glave (3-5 minut). Lahko pa najdete kakšno vodeno meditacijo, ki z vami vibrira.

https://www.youtube.com/watch?v=IS5tVaY2wZU

5. Afirmacije.

Moč besed je brezmejna. 3-krat ponovite sledeče stavke;

Sem kreativna.

Sem pretočna.

Sem senzualno bitje.

Sem strastna.

Sem navdahnjena.

Sem čudovita.

6. Aromaterapija.

Eterična olja vrtnice, ilang ilang, sandalovina, kardamom, sladka pomaranča, muškatna kadulja.

7. Kristali.

Citrin, jantar, sončev kamen, oranžni kalcit, mesečev kamen, karneol. Med meditacijo ga imejte v roki ali ga položite na sakralno čakro.

8. Hrana.

Jejte oranžno hrano; sladki krompir, korenje, oranže, mango, oreščke, buče, melone.

9. Oranžna barve.

Oblecite oranžno barvo ali se obdajte z oranžno dekoracijo.

10. Dihanje.

Ujjayi dih ali Ida Nadi dihanje pomagata pri uravnavanju sakralne čakre. Ida Nadi ali dihanje skozi levo nosnico, kjer desno zaprete s palcem in kazalcem (8-10 dihov). Ujjayi dih – zaprete usta, grlo stisnete, tako da sta vdih in izdih slišna, kot pri smrčanju (oceanski dih) in dihajte s prepono. Diha sta enako dolga.

11. Joni jajčka

Joni jajčka imajo najprej vlogo zdravljenja. Ženske že tisočletja uporabljajo joni jajčka, da dostopajo do svoje seksualne moči, da prebujajo svojo senzualnost in da ohranjajo zdravje tudi na stara leta. V začetku je bila ta starodavna, skrivnostna praksa omogočena samo kraljevim družinam in izbranim taoističnim svečenicam, danes pa je dostopna vsem ženskam in je primerna za ženske vseh starosti.

V prihodnje bomo objavili tudi prispevek z ritualom aktivacije sakralnega lotusa in joni jajčk.