Blog - 8 marca, 2023

Luna – kako z njo sodelovati?

Lunino moč in njen vpliv na življenje na Zemlji je znan že od pradavnine.

Mene, ki jih luna zavzame v kroženju okoli Zemlje, v velikem obsegu določajo zdravje, dobro počutje in rast na našem planetu. Predstavljajte si, kako močno lahko luna vpliva na vas, če je sposobna vplivati na plimovanje morij, vreme in ekstremno vedenje živali. Vpliv lune na ljudi ni zanemarljiv, ni pa niti negativen, če se znamo z luno uglasiti. Pravzaprav nas lahko fantastično podpre, kar bom v nadaljevanju tudi podrobneje pogledali.

Mnogi pojavi na Zemlji so povezani z luninimi menami in ciklusi. Naša Luna ni edina v našem Osončju, Jupiter jih ima celo več, naša Luna pa se bo tukaj nanašala na Luno, ki je Zemljin satelit in je od vseh nebesnih teles najbliže Zemlji.

Ali veste, da je Luna dejansko nastala iz Zemlje? Nastala je namreč, ko je v zelo »mlado« Zemljo trčil meteorit in je Zemlja izgubila eno četrtino svoje mase, ki pa se je kasneje združila v en kos in nastala je Luna. Nekateri jo zato označujejo kot sedmo celino.

Luna sama oddaja zelo malo svetlobe in je osvetljena s Soncem. Med kroženjem okoli Zemlje se kaže iz naše perspektive v različnih menah. Mene so tako senčne slike, ki se med obhodom Lune okoli Zemlje pokažejo v odnosu do Sonca. Tako govorimo o mlaju, rastoči luni (prvi krajec), polni luni in pojemajoči luni (zadnji krajec).

Čas od ene polne lune do druge se imenuje lunin ciklus ali lunacija in ta čas je v povprečju 29 dni.

Sedaj pa dovolj dejstev in poglejmo, kako lahko Luno vzamemo za svojo sopotnico skozi življenje.

Vzemite si čas, poskusite! Odločite si in poskušajte en lunin cikel narediti nekaj, česar niste še nikdar. 29 dni je potrebnih, da naredite en korak bliže k naravi in do popolnosti ujamete energijo univerzuma ter tako dosežete kar koli ste si zadali. Pa tudi, če so to novi čevlji, novi rituali, novi projekti.

Ujemite cikel in vse bo lažje steklo.

Lunine mene 1. MLAJ ALI NOVA LUNA – NOVI ZAČETKI – DOLOČITE CILJ Uporabljajte svojo intuicijo kot vodilo, da nastavite namere, za katere želite da v prihodnji fazi dozorijo. V tej fazi pa vam še ni treba biti natančni, kako boste to dosegli ali izvedli. Lahko je to nov projekt, nova stvar, ki si jo želite, sprememba v odnosu do drugega, do sebe, nova navada, ki bi jo radi vpeljali ali nov ritual.

V tej fazi določamo namere in nove začetke!

2. RASTOČI SRP – NAČRTOVANJE V tej fazi je čas (približno en teden), da začnete oblikovati vaš veliki načrt, kako boste manifestirali oz. uresničili vaš cilj oz. namere, ki ste si jih zadali za ta lunin cikel. Opravite raziskave in eksperimentirajte, preden boste določili najboljši možni pristop.

3. PRVI KRAJEC – PREDANOST IN PRVI KORAKI V tej 24-urni fazi je čas, da presežemo načrtovanje in pričnemo aktivno pristopati k cilju. Pričnite z aktivnostmi oz. delom, da boste dosegli svoj cilj.

4. RASTOČA LUNA – AKCIJA, AKCIJA, AKCIJA To je eden najbolj delovnih tednov luninega cikla, ko je treba vso energijo usmeriti k napredku, da se približamo cilju. Previdni moramo biti le, da ne izgorimo.

5. POLNA LUNA – VRHUNEC Ko je luna v svoji polni moči, je vse osvetljeno. Na površje začnejo prihajati globlja čustva, ko vidimo, da je naš trud dosegel polni krog. Ste uspeli doseči, kaj ste si zadali? Ja! Torej je čas da praznujemo. Če ne, ste se, če ne drugega, naučili nekaj dragocenega, kar vam bo pomagalo v prihodnjem načrtovanju namer, saj sedaj veste, kaj je treba preseči ali spustiti oz. kaj vam je stalo na poti.

6. UPADAJOČA LUNA – INTEGRACIJA Po polni luni imamo čas, da stopimo korak nazaj, da naredimo pregled tega, kar smo se naučili, da sedaj znamo prilagoditi stvari. Sedaj je dober čas, da delimo misli in občutke, da jih lahko sprocesiramo s pomočjo prijateljev, družine ali mentorjev. Zna se celo zgoditi, da jih povabimo, da z nami delijo naš uspeh, če nam je polna luna prinesla blagoslove.

7. ZADNJI KRAJEC – SPUŠČANJE Ta kratka lunina faza nas podpre, da se začnemo bolj zavedati, kaj nam več ne služi in lahko tako pričnemo postopek spuščanja. To je dan, ko je treba osvetliti, kar je treba spustiti, odstraniti ali stopiti proč, da bo nastal prostor, za kar želite, da pride k vam.

8. UPADAJOČI SRP – UMIRJENO RAZMIŠLJANJE Ta teden je idealen čas, da končate svoje projekte in se vedno bolj umirite, da boste tako lahko slišali šepetanje svojega srca.

9. TEMNA LUNA – POČITEK IN PREMIŠLJEVANJE Zadnjih nekaj dni pred naslednjo Novo luno pridemo do najnižje energijske točke našega luninega cikla. Vzemite si čas, da se ustavite in umaknete vase, preden določite svojo naslednjo namero ali cilj.